Scurt istoric

Istorie Noiembrie 8, 2014

După relatările bătrânilor din sat, reiese ca satul Corni ar fi fost situat cu cca. 350 - 400 de ani în urmă, ceva mai spre nord-est la o distanta de 3 km faţă de actuala aşezare şi era cunoscut sub numele de Silişte. 

Satul Silişte a ars, iar populaţia sinistrată s-a refugiat după „Dealul Crucii”, într-o poiană de corni unde exista un schit de călugări, cimitir şi mai târziu un cătun cu o mănăstire de călugări. Aici a luat fiinţă satul CORNI - numit aşa după poiana de corni ce exista în acel loc.

Pe la 1700 Satul Corni era pe jumătate stăpânită de călugări greci, iar restul de către boierul IANCU ŢIGARA. Acesta alungă călugării greci, distruge mănăstirea şi cu oamenii din sat cară piatra ceva mai la deal şi începe să construiască o biserică nouă (cea care dăinuie până astăzi) ajun­gând până la streaşină. Nemaiavând bani, a vândut moşia sa, văduvei Măria Cănănău, mama lui Iancu şi Serban Cănănău. Ea a continuat lucrările bisericii. Iancu Cănănău face turnul clopotniţei, iar Serban Cănănău adaugă pridvorul şi pardoseşte cu piatră cubică. În 1353 biserica a fost acoperită cu şindrilă de către proprie­tara de atunci Ana Balş. În 1867 s-a reparat de către primăria Corni atât interiorul cât şi exteriorul bisericii. Boierul Ghica Dumbrăveanu o repară în 1905, iar în anul 1919 s-a reparat din nou exteriorul de data aceasta de către enoriaşi.

În anul 1926 pictorul Victor Galin execută o pictură în interior. În anul 1937 s-a refăcut acoperişul din draniţă, iar în 1957 s-a tencuit şi văruit pe dinafară. Pictura a fost executată în tehnica tempera fapt cea ce a dus la alterarea liantului şi la degradarea totală a picturii. Actualmente se repictează biserica în tehnica frescă.

Biserica are planul în formă de cruce şi este împărţită în altar, naos şi pronaos, cu un pridvor în formă semicirculară închizându-se ca şi sfântul altar. Intrarea în pridvor se face prin două uşi, pe sud şi nord. Biserica este construită din piatră şi cără­mida şi are două turle, una în formă de prismă pătrată situată pe pronaos şi este clopotniţă, fiind o turlă înfundata, iar cea de-a doua turlă este situată pe naos şi are formă octogonală cu 8 fe­restre. În absida de nord se află un amvon la care se accede prin altar.

Accesul către Localitatea Corni se face uşor, cu ajutorul maşinii, plecând din Municipiul Botoşani spre Suceava iar în dreptul Localităţii Baisa se virează la stânga spre Corni.  Drumul este asfaltat, iar distanţa de parcurs este de 10 km până la Baisa şi de aproximativ 12 km până în centrul Localităţii Corni.